Fontos tudnivalók az önéletrajz megírásához

Az önéletrajzot röviden CV-nek is szokás nevezni a latin curriculum viate elevezésből. Általában az adott személy munkásságának tömör összefoglalója, amely alapján a munkaadó megállapítja, hogy kit hívjon be interjúra.
A jó önéletrajz rövid, szabatos, ugyanakkor minden szükséges információt magában foglal.

Az önéletrajzok között létezik többféle is:

 • Hagyományos
 • Amerikai típusú
 • Egyéni
 • Videó

A hagyományos önéletrajzok manapság háttérbe szorultak és inkább az amerikai típusú önéletrajzokat választják sokan, terjedelme miatt.
Az amerikai típusú önéletrajz rövid, tömör és minden szükséges információt tartalmaz.

Felépítése:
 1. Személyes adatok
 2. A legfontosabb személyes adatok megadása: vezetéknék, utónév, cím, telefonszám, e-mail cím. Előnyt jelent a fénykép megadása.

 3. Szakmai tapasztalat
 4. Időben visszafelé haladva fel kell tűntetni, hogy hol és milyen munkát végzett. Meg kell adni a foglalkozás kezdetének és befejezeésének időpontját, a munkáltató cég pontos megnevezését, címét és azt, hogy milyen beosztásban és munkakörben dolgozott. Előnyt jelent a munkakör rövid ismertetése illetve a vezetett projektek felsorolása.

 5. Iskolai végzettésg
 6. Időben visszafelé haladva fel kell tűntetni az elvégzett tanulmányokat, egészen a középiskolai tanulmányokig. Fontos feltűntetni a képzés kezdetét, végét, az iskola nevét és helyét, illetve, hogy milyen szintű és milyen típusú végzettséget szerzett az adott inteézményben.

 7. További végzettségek
 8. Elvégzett tanfolyamok, továggképzések és tréningek megjelölése. Fontos feltüntetni a képzés kezdetét és végét, a szolgáltató intézmény nevét és helyét, illetve a képzés megnevezését.

 9. Nyelvismeret
 10. Nem csak nyelvvizsgák, hanem egyéni nyelvismeret és annak szintjének megjelölése.

 11. Egyéni készségek
 12. pl.: jogosítvány, számítógépes ismeretek, közgazdasági ismeretek.

 13. Érdeklődési területek
 14. Kedvenc tevékenységek, hobbik, klubtagságok szöveges, rövid felsorolása.

 15. Aláírás